Lease bil eller købe ny/brugt?

oprettet d. under Spar penge

Skal du købe eller skal du lease din næste bil?

Svaret afhænger af flere forskellige faktorer. F.eks. hvor langt du kører, hvordan er din økonomi og hvor ofte du gerne vil skifte bil.

Skal du købe en brug bil? Måske en helt ny? Eller skal du lease? Det handler om de krav til bilen, hvor mange penge du har at gøre med og hvor langt du køre.

Når du skal lease en bil, skal du være klar over, at du skal vide hvor langt du kommer til at køre i den. Du må ikke afvige ret meget fra dine beregnede kilometer tal, så du ikke får et eftersmæk fra leasingselskabet hvis du har kørt for langt.

 

Hvis du overvejer at købe bil

Der kan være store rabatter at forhandle hvis du selv ønsker at stå for at købe bil. Her får du også muligheden for at til- og fravælge ekstraudstyr som det passer dig og din økonomi. Her bestemmer du også selv, hvor langt du vil køre i bilen samt hvor lang tid du vil eje den inden du skifter den ud. Tænker du at du vil have bilen i 4-6 år, så er det for det meste smart at købe den selv.

Måden du vælger at finansiere din bil, har stor indvirkning i, hvordan de endelige omkostninger for dit bilkøb kommer til at se ud. Du kan spare MANGE penge ved at vælge den bedste finansierings form for netop dig.

Når du selv køber bil, er du ansvarlig for at servicere den jævnligt. Er den fabriksny, starter du altid ud med at have 2 års reklamationsret samt det man kalder nyvognsgaranti - denne varriere fra brand til brand men generelt har de fleste biler kun 2 års garanti her i landet. For det meste kan du tilkøbe en serviceaftale, som gør at du nogle gange kan få ekstra goder ved at få den serviceret hos et autoriseret værksted. Disse aftaler kan varriere meget fra bilbrand til bilbrand og det er derfor vigtigt at du taler med en kyndig person.

Når du engang skal sælge den igen, er det umuligt at sige hvilken pris du kan få for den. Det tab du kommer til at have på bilen er et meget vigtigt parameter når det kommer til økonomien. Oftest er det også det sværeste at udregne, da mange udefrakommende elementer spiller ind. Det kan være ændret lovigvning på forskellige områder osv.

 

Leasing af bil

Man kan vælge at lease med en FDM leasingkontrakt. Når du gør det, står selskabet for garanti og serivce i helte leasinperioden. Dette er også selvom der kun er 2 års garanti på bilen. Så vælger du at lease i f.eks. 3 år er du også dækket indi år 3.

Det smarte ved at lease en bil er, at udbetalingen bliver billigere. Altså beløbet du skal give for at få udleveret bilen og komme i gang med at bruge den. Udbetalingen får du IKKE igen - den beholder leasingselskabet.

Når du leaser kender du dine udgifter i hele perioden hvor du har bilen. Kommer der skader på køretøjet, er det normalt dit ansvart at betale for dem når du skal aflevere bilen tilbage. Her er der mange som tegner en afleveringsforsikring så de er fri for at bekymre sig om skader.

Hvis du er typen som ofte skifter bil, eller måske kunne tænke sig at prøve andre drivmidler som f.eks. el, er leasing nok det rigtige for dig. Bindingen er ofte kun et par år og når perioden er udløbet kan du lease en ny model igen. Det er desværre ikke alle modeller som kan leases. Det betyder at hvis du går med drømmen om en special bil, så må du ud og købe den kontant eller på afbetaling.

Når du leaser, skal du vælge hvor mange km. Du har at gøre med årligt. Kører du flere end aftalt, afregner man pr. km. Hvilket ofte bliver en bekostelig affære. Lige præcis på dette parametre konkurrere leasingselskaberne og det kan derfor være smart at undersøge de forskellige priser inden du bestemmer dig for en leasingpartner. Kører du færre km. End aftalt er der også nogle virksomeder som tilbagebetaler penge til dig. Så ved du allerede at du kommer til at køre mindre km. End hvad kontrakten siger, så undersøg om du får penge retur.

Der er altid forskellige krav til din alder når du leaser en bil. Det gør sig også gældende hvis en yngre person i familien skal køre i bilen. Kravene skal alle stå i kontrakten. Forsikringen kan være dyrer hvis en ung person skal køre bilen.

 

Leasing kan være en bekostelig affære

Der er MANGE ting du skal have i tankerne, når du overvejer at lease. Er du ikke opmærksom, kan det bliver dyrt og fungere stik modsat af hvad hensigten var i starten. I værste fald kunne det have været langt billigere at købe bilen. Det største problem ved at lease i stedet for at købe er, at du ikke har den samme forbrugerbeskyttelse.

Du skal tænke over, at privatleasing og flexleasing er 2 forskellige ting. Vilkårene er anderledes.

 

Leasing i det virkelige liv

Er du lige blevet uddannet, måske er i dit første job eller har fået en kæreste - ja, så kan du godt regne med at der kommer til at ske omvæltninger i dit liv. Ofte sker der forandringer som har indvirkning på hvor stort et behvo du har for en bil. Det kan være at dit job flytter og at de tilbyder dig en bil i firmaet. Det kan også være at du får tilbudt job et andet sted som er længere eller tættere på din bopæl og derfor ændre dit kørselsbehov sig igen.

Ejer du dit hus, er du gift og har børn og der ikker ser ud til at kunne opstå forandringer kan du være vel tjent med en leaset bil.  Oftest er du bundet af en kontrakt i 11 måneder og kan så komme ud af kontrakten med 1 måneds varsel.

 

Hvad med brugte biler?

Et alternativ til en ny bil samt leasing er at du køber en brugt bil. Der har generelt været en lang periode med lave brugtvognspriser hvilket har gjort det attraktivt at købe brugt. Her kan du ofte få rigtigt meget for pengene. En bil som er et par år gammel og har kørt 100.000 - 200.000 km. Koster en brøkdel af hvad de gjorde fra ny og har ofte mange gode år i sig endnu.

Hvis du tænker på at købe brugt, skal du være mest opmærksom på bilens fysiske stand. Det er vigtigt at den overholder alle krav og er blevet behandlet godt.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar