Trustpilot

Kørekort - Din guide til et liv som billist og hvordan du erhverver dit kørekort bedst muligt

Oprettet d. under Alt om biler

Kørekort - Din guide til et liv som billist

Kørekortet er for mange nøgle til et lettere og mere effektivt voksenliv. Der er mange ting at være opmærksom på. I denne guide giver vi dig de mest væstenlige emner.

 

Få taget huld på køreundervisning

For at få dit første kørekort skal du tage undervisning hos en kørelærer. Der er både undervisning i hvordan du køre en bil men også hvordan du teoretisk skal forholde dig i trafikken. Du skal også have taget en førstehjælpskursus som du skal betale for udover prisen du har fået fra din kørelærer. Den køreskolse du vælger har ofte et samarbejde med en der underviser i førstehjælp, så du kan blive henvist igennem dem.

 

Du kan starte inden du bliver 18

Reglen er at du kan have din første undervisningsdag 3 måneder inden du fylder 18. Du kan tidligst komme op til teoriprøven 1 måned inden du fylder 18. Det er muligt at komme op til den endelige køreprøve på din 18 årsfødselsdag eller derefter.

Inden du kan få dit kørekort skal du en tur forbi lægen som skal godkende dit syn, hørelse og kontrollere dig for en række handicap og sygdomme. Der er i mange tilfælde muligt af søge dispentation selvom lægen skulle have indvendinger til dit helbred.

 

Lav en grundig undersøgelse af dine muligheder for valg af køreskole

Når du skal tage kørekort er det vigtigt at du undersøger markedet godt og grundigt. Priser, undervisningstidspunkter og andre ting kan varrierer meget alt efter hvilken køreskole du vælger. Du kan spørge dine venner og familiemedlemmer om deres erfaringer med de forskellige muligheder.

 

Teori- og køreprøve og dumpeprocent

Det er meget forskelligt hvor mange der består alt efter hvor i landet man går op til prøverne. Helt generelt er dumpeprocenten i storbyerne højere end i de mindrebyer. På Politiets hjemmeside er det muligt af finde statestikker over hvile byer der klare sig bedst og værst.

 

Skal jeg vælge et lynkursus?

Det kan for mange være fristende at vælge et lynkursus. Sandheden er at det for mange er for intensivt. Det kræver nogle meget lange dage i weekenden og det kan være svært at få det hele med i løbet af kort tid. Er du meget dygtig til at tage prøver og husker du godt, kan det være en hurtig måde at få dit kørekort på. Det skal dog siges at den tidsfrist den enkelte køreskole giver, er betinge af at du gennmføre alle prøver første gang og at du har førstehjælpsbeviset klar.

 

Skal jeg forudbetale for undervisning til min køreskole?

Langt de fleste kørelærer kræver forudbetaling for den undervisning du skal modtage. Det gør bla. at de sikre sigt at du er engageret og at du dukker op til timerne. Der er dog en risiko for at køreskolen går konkurs (mest hvis den er ny) og i dette tilfælde vil du ikke kunne få dine penge tilbage.

Vælger du af en eller anden årsag at stoppe forløbet inden du har gennemført har du heller ikke krav på at få dine penge tilbage.

I stedet for forudbetaling kan du vælge at oprette en bankgaranti til kørelæren, så vedkommende ved at du er god for pengene.

 

Opstart

For at komme godt igennem din køreundervisning kommer du til at skulle bruge disse ting:

  • Et billede af dig selv (pasfoto standard)
  • Gældende førstehjælpsbevis
  • Undervisningsmateriale fra din køreskole så du kan øve dig derhjemme. Typisk en CD rom med de forskellige teoriprøver på
  • Opholdstilladelse eller bevis hvis du ikke er dansk statsborger
  • Lægeattest

 

Teori- og køreundervisning

For at bestå skal du have 29 timers teoriundervising samt bestået teoriprøven. I forhold til at bestå den endelige køreprøve skal du have 4 køretimer på en lukket bane (også kaldet kravlegård). Herefter skal du have mindst 16 køretimer og 4 køretimer det man kalder køreteknisk anlæg.

 

Klagemuligheder overfor køreskolen

Hvis du af den ene eller anden årsag har brug for at klage kan du gøre det hos ankenævnet for køreundervising.

 

Inden du siger ja til noget skal du have styr på disse ting

  1. Hvordan er du stillet hvis din kørelærer bliver syg?
  2. At alle ovenstående ting er dækket ind
  3. Lektionsprisen hvis du skal bruge ekstraundervisning

 

Se mere om vedligeholdelse af biler og motorer på forsiden og lær’ hvordan du billigst holder bil når du har fået kørekort.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Trustpilot