Husk fri fragt over 600 kr. til GLS pakkeshop

Køb for 600,00 DKK eller mere og det er fragtfrit.


Trustpilot

Motorolie - Forstå olieadditiver

Oprettet d.

Det er ikke en overdrivelse at sige, at alle kommercielle olier indeholder andre tilsætningsstoffer. Nogle mærker siger det eksplicit, og andre ikke, men enhver olie har brug for dem.

 

Standardadditiver i olie
I gennemsnit indeholder det endelige smøremiddel 80% baseolie. De øvrige 20% er tilsætningsstoffer blandet med baseolien for at tilføje nogle nødvendige kvaliteter. Bortset fra viskositetsadditiver kan andre almindelige være:

Rengøringsadditiver: Uden disse tilsætningsstoffer kan olie let generere rust, oxid eller slam og kan endda nedbrydes. Disse tilsætningsstoffer er hovedsageligt vaskemidler, antioxidanter eller metaldeaktiveringsmidler.
Kontaminerende kontroladditiver: Sod, kulstof eller syrer kan forekomme i dit oliesystem. Derfor er der nødvendige dispergeringsmidler eller anti-skumadditiver, der sigter mod at forhindre funktionsfejl.

Smørestofadditiver: Nanopartikler, friktionsmodifikatorer og ekstreme trykmidler hjælper med at reducere friktionen i motoren markant.
De fleste af disse standardadditiver formulerer en velafrundet olie, som skal være nok til regelmæssig brug. Det kan dog være nødvendigt med olietilsætningsstoffer i specifikke tilfælde, f.eks. Til at regenerere tætninger eller til at rengøre oliesystemet fuldstændigt.

Selvom nogle producenter hævder, at deres olie ikke kan blive bedre, er der ofte mulighed for at forbedre med additiver.

 

Solide tilsætningsstoffer i olie
Hvad mener vi, når vi siger solide? Vi henviser til de partikler, der forbliver suspenderet i olien, mens de holder en fast tilstand. De ændrer ikke den kemiske balance i olien, men de tilføjer kvantificerbare forbedringer.

Deres vigtigste anvendelse er let at forklare. Inde i motoren er der metal-til-metal-friktionspunkter, som i fravær af olie ville slides helt. Takket være olien er disse kritiske punkter mindre tilbøjelige til at blive slidt, men der er stadig små uregelmæssigheder i metaloverfladen, der kan generere effekttab.

For at undgå dette problem skaber faste tilsætningsstoffer i olie en film over overfladen, som drastisk mindsker friktionen på en måde, som standardolier ikke kan. Molybdæn, PTFE (Teflon ™), grafit og for nylig keramik er gode eksempler på denne type additiv.

Som en sidebemærkning er det værd at nævne, at selv de små metalpartikler fra friktion er faste tilsætningsstoffer. Store partikler er imidlertid urenheder, der derefter fanges af oliefilteret. Hvis du vil vide mere, er den videnskab, der studerer denne adfærd, tribologi.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Trustpilot