Husk fri fragt over 699 kr. til GLS pakkeshop

Faste smøremidler: Grafitolie-additiv

Oprettet d.

Fordele
Dette krystallinske halvmetal er den mest stabile form for kulstof (C) under standardbetingelser. Grafit er ekstremt populært i mange industrier takket være dets kombination af metalliske og ikke-metalliske egenskaber. Det er både en termisk og elektrisk leder, samtidig med at den har stor smøreevne og høj termisk modstand.

Ved siden af ​​molybdæn er grafit det mest brugte faste smøremiddel, så det er nemt at sammenligne de to. Men hver enkelt har sine egne anvendelser.

 

Grafit vs Molybdæn vs PTFE
I artiklen “Graphite, Molybdenum Disulfide and/or P.T.F.E.?”, Industrial Lubrication and Tribology fra 1963, blev disse 3 materialer sammenlignet. Selvfølgelig kan moderne test give mere nøjagtige resultater, men selv testen viser ikke noget ud over deres fysiske egenskaber, den bevarer stadig dens gyldighed.

 

Resultaterne kan ses i disse grafer:

 

Som du kan se, viser grafit stabil adfærd, mens den gennemgår hastigheds-, belastnings- og temperaturændringer. Ser vi på graferne dog ser vi MoS2 konsekvent i bunden af hver graf, derfor kan en hurtig konklusion være, at MoS2 opnåede bedre resultater.

Men vi er nødt til at se resultaterne i perspektiv. Vi ved allerede, hvordan motoroliekredsløbet fungerer. Husk at temperaturen på stemplerne i en motor kan nå over 600ºC og de kører normalt mellem 0 og 30 m/s. På dette tidspunkt begynder MoS2 at øge sin koefficient meget hurtigere end grafit, efterhånden som hastigheden stiger.

Det er derfor, afhængigt af hvad der er behov for på det tidspunkt, kan det ene passe bedre end det andet.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar